Tavaszi spárga receptek

Ájurvédikus főzés spárgával

A spárga tápláló, erősítő, és különösen a reproduktív szervekre gyakorolt erősítő hatását (férfiakra, nőkre egyaránt) ősidők óta szinte minden kultúra ismeri. Már a legkorábbi szakácskönyvekben is szerepel, évezredek óta termesztik keleten és nyugaton egyaránt. Rendkívül gazdag vitaminokban (A, B, C, E, K és B2, B3, B6 vitamin, tiamin, rutin) és nyomelemekben (kalcium, magnézium, cink, vas, foszfor, kálium, réz, mangán, szelén). Külön kiemelendő folsav tartalma. A „magzatvédő vitamin”-ból a spárga tartalmazza a legtöbbet a növényvilágban! (6 szál spárga a napi adag közel felét tartalmazza.) Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, újabban felvetődött, hogy a rák megelőzésében és akár gyógyításában is nagy szerepet játszhat. Vízhajtó hatású, áttisztítja a húgyutakat, rostanyaga pedig természetes hashajtóként hat. Természetes fájdalomcsillapító vegyületeket tartalmaz, és igazoltan adaptogén hatású (növeli a szervezet stresszekkel való megbirkózó képességét). Kalóriatartalma alacsony.

 

Ájurvédikus főzés

A spárga a női szervezet számára kész patika. A női hormonok működését normalizáló fito-ösztrogéneket tartalmaz, melyek segítenek az emlőrák, a szívbetegségek és a csontritkulás megelőzésében. Hatékonyan pusztítja a Candida bektériumokat, szoptatós anyáknál növeli a tejtermelést, hűsítő és nyugtató hatása miatt csodákat tesz menstruáció idején.

 

Az Ájurvéda is úgy tiszteli, mint rendkívül tápláló, és mind a három testtípusra jótékony hatást gyakorló élelmet. Terméketlenség, szexuális vágytalanság, vetélés veszélye, menstruációs panaszok, savas gyomor, gyomorfekély és légzőszervi panaszok esetén használják. Az Ájurvéda különösen a spárga egy, a Himalája vidékén termő változatát, az indiai vagy vad spárgát (Asparagus racemosus) tartja nagy becsben, melyből, mint hűsítő, ugyanakkor Váta nyugtató szerből számos ájurvédikus gyógykészítmény készül: ez a női raszájanák legfontosabb alkotója. Szanszkrit neve igen beszédes. A „satávarí” jelentése ugyanis „száz férjű” – úgy tartják, hogy az a hölgy, aki ezt fogyasztja, akár száz férfival is „elbír”. A spárga számtalan módon elkészíthető, alább néhány kedvcsináló jól bevált recept:

(Megjegyzés: hing/aszafoetida helyett hasznlhatunk hagymát, ha annak az ízét szoktuk meg, ám hagyma nélkül szattvikusabb. Ha nem tudunk bulgurt beszerezni [bioboltokban kapható], használhatunk kuszkuszt, kölest vagy akár durum tarhonyát is. Ugyanez áll a különféle magvakkal kapcsolatban: bátran kísérletezhetünk mogyoróval, mandulával vagy sárgabarackmaggal is.)

Spárga piláf kesudióval

negyed csésze vaj (v. olíva olaj)

2 marék megtört spagetti v. cérnametélt

30 dkg (jázmin v. bászmati) rizs

csipet hing (más néven aszafoetida)

1 kg friss spárga, 5 cm-es darabokra vágva

fél csésze kesudió

biovegeta,

só, bors ízlés szerint

A vajat felolvasztjuk közepes serpenyőben közepes v. kis lángon. Vegyük közepesre a lángot, kavarjuk bele a hinget, forgassuk meg egy kicsit, majd tegyük bele a spagettit, és addig melegítsük, amíg befedi a megolvadt vaj és enyhén megbarnul. Ezután tegyük bele a rizst, adjunk hozzá biovegetát és vizet. Sózzük, borsozzuk ízlés szerint, majd forraljuk fel, fedjük le, és főzzük 20 percig, míg a rizs puha lesz és a folyadékot beszívja.

A spárgát külön edényben annyi vízzel, hogy lefedje, főzzük éppen hogy puhára. Keverjük hozzá a rizshez a kesudióval együtt, és melegen tálaljuk.

Spárga curry

fél kg spárga

2 ek. kesudió

2 ek. vaj/olívaolaj

¼ tk kurkuma

fél tk. koriander

1 tk citromlé

A spárgát felvágjuk és a kesudióval együtt megpároljuk a vajban és a fűszerekben. Citromlét csepegtetünk rá és tálaljuk. Köretként rizzsel, kölessel vagy egyéb gabonafélével fogyasszuk.

 

Csőben sült spárga pisztáciával

¾ kg spárga félpuhára főzve

120 ml kókusztej

3 ek. őrölt pisztácia

3 ek. finom kenyérmorzsa

1 tk. reszelt citromhéj

1 ek. olíva olívaolaj v. ghí

½ tk. gyömbér

só, bors ízlés szerint

A spárga végeiről, ha szükséges, eltávolítjuk a szálas részt, majd megfőzzük, hogy éppen puha legyen. A spárgát olajjal kikent tepsibe v. más sütőedénybe helyezzük. Egy edényben kevés olajban v. ghíben összekeverjük a kókusztejet, a kenyérmorzsát, a pisztáciát, a gyömbért, a citromlevet és a citromhéjat, ízlés szerinti sóval, borssal. Ezután a keveréket egyenletesen eloszlatjuk a spárgán, és előmelegített sütőben pár percig sütjük, míg halványbarna nem lesz a teteje.

 

Fenyőmagos spárga

 ½ kg spárga,

1 ek. fenyőmag,

3 ek. olívaolaj,

1 ek. citromlé,

só (esetleg bors ízlés szerint)

A megtisztított spárgát vágjuk fel 3-4 centis darabokra, és tegyük fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Egy másik edényben óvatosan pirítsuk meg a fenyőmagot aranyszínűre. Fektessük serpenyőbe a spárgákat, fűszerezzük ízlés szerint, locsoljuk meg a citromlével és az olajjal. Néhány perc alatt forraljuk össze, végül a fenyőmaggal megszórva tálaljuk.

 

Spárgás bulgursaláta

1 csésze bulgur

1/2 kg spárga, megpucolva és 1-2 cm-es darabokra vágva

1 közepes (kaliforniai vagy kápia) paprika apróra felkockázva

1 csipet hing (aszafoetida)

10-15 dkg lucerna v. más ropogós csíra (mungóbab, retek stb.)

2 közepes sárgarépa lereszelve

2 közepes paradicsom felkockázva

3 ek. citromlé

2 ek. apróra vágott friss mentalevél

1 leveleire szedett saláta

olívaolaj

só ízlés szerint

A hinget pár másodpercre olajon megforgatjuk, hogy érződjön az aromája, majd hozzátesszük a bulgurt, és egy kicsit tovább forgatjuk az olajon. Ezután kétszeres vízzel felengedjük és megfőzzük (kb. 10-15 perc). Egy másik edényben kis olajon, egy-két evőkanál vízzel és kellő sóval puhára pároljuk a sprágát, a végén hozzátesszük a felkockázott paprikát. Egy nagy edényben összekeverjük a többi hozzávalót, majd a sprágával együtt a bulgurra öntjük és az egészet összekeverjük. 4-5 evőkanál v. ízlés szerinti mennyiségű olívaolajat teszünk hozzá. Fogyasztható hideg salátaként (ekkor a bulgurt először hagyjuk kihűlni) vagy könnyű meleg egytálételként. A salátát levelekre szedjük, és salátaágyon tálaljuk.

 

Tavaszi spárgás tabulé

2 csésze bulgur

4 csésze forró víz

1 (bio)citrom leve és héja

½ csésze extra szűz olívaolaj

1 kg spárga, 2 cm-esre vágva és megfőzve

1 csésze megfőzött cukorborsó

½ liter fehér gyöngybab v. más apró szemű bab megfőzve

½-1 csésze megpirított és összedarabolt mandula

¼ csésze menta, ill. petrezselyem

csipet hing v. negyed csésze zöldhagyma

1 tk. só

A bulgurt kétszeres vízben megfőzzük, majd hozzá tesszük a citromlét, citromhéjat, olíva olajat és sót, összekavarjuk. A külön edényben megfőzött borsót és spárgát, valamint a megpirított mandulát hozzákavarjuk, majd végül összekavarjuk a frissen felvágott petrezselyemmel és mentával. Tápláló koranyári egytálétel kb. 4 személyre.