Variációk sütőtökre

Gyermekkoromban soha sem szerettem a sütőben megsült sütőtököt. Nem is annyira az íze, mint az állaga taszított, valamint az, hogy általában félig meg volt égve. A sütőtököt azonban számtalan más módon is elkészíthetjük, tápláló, rostdús alapanyag megannyi zöldséges ételhez. Alább néhány lehetőség a sok közül.

Az ősz színei dál

1 csésze sárga mungbab

3 csésze víz

1,5 csésze sütőtök

1 db sárgarépa

1 db kápia vagy pritamin paprika

1 tk köménymag

1 tk őrölt koriander

¼ tk görögszéna mag

1/8 tk őrölt gyömbér

1/8 tk őrölt fahéj

1/8 tk őrölt szerecsendió

½ tk kurkuma

1 ek ghí

1 csokor petrezselyem zöldje (esetleg egy-két szál zellerzöldje)

A ghín elkezdjük pirítani a köménymagot. Amikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a koriandert, gyömbért, fahéjat, szerecsendiót. 2-3-szor megkavarjuk, majd a görögszénát is beledobjuk. A görögszénát óvatosan pirítsuk, mert ha megbarnul, túl keserűvé válhat! A fűszerekhez keverjük a zöldségeket és a megmosott dált, majd öntsük fel vízzel. Kurkumát és sót teszünk bele. Fedő alatt, kis lángon puha masszává főzzük. Tálaláskor petrezselyem vagy koriander levelet keverünk bele, így a zöldtől a sárgán és a narancssárgán át a pirosig az ősz minden színe meglesz benne. 

Sütőtökös-cukkínis egytál

2 nagyobb cukkíni

20 dkg sütőtök

1 kápia paprika

1 tk. egész köménymag

fél tk. kurkuma

fél tk. biovegeta

csipet só

egy marék kesudió

A paprikát olajban és két evőkanál vízben csipet sóval együtt megpároljuk, zsírjára visszasütjük, hozzátesszük a köménymagot, egy percig még pároljuk. Utána hozzátesszük a felaprított zöldségeket, a többi fűszert és puhára főzzük. Tálalás előtt egy marék kesudiót keverhetünk hozzá. Gabonakörettel tápláló és szattvikus őszi eledel.

Sütőtök krémleves

30 dkg megsült sütőtök

2 ek olíva olaj

2 ek tejföl/tejszín

csipet szerecsendió

1 tk biovegeta

4-5 ek pirított napraforgómag

4-5 ek búzacsíra

5-7,5 dl víz

A búzacsíra és a napraforgómag kivételével az egészet összeturmixoljuk, majd felforraljuk. Öt percig főzzük, majd búzacsírával és pirított napraforgóval tálaljuk.

Sütőtökös rétes

1 cs. réteslap (8db lap)

fél kg sütőtök fekockázva

csipet hing,

fél tk szerecsendió

1 csapott ek. zsálya, kakukkfű

10 dkg (füstölt)sajt

1 kápia paprika felkockázva

tojáshelyettesítőnek: joghurt, fekete só, kurkuma, pirospaprika

zsemlemorzsa

petrezselyem zöld

hidegen sajtolt napraforgó olaj

búzadara, ha nem elég kemény a masszánk

A tököt a fűszerekkel olajon megpároljuk, a levét teljesen elfőzzük. Hagyjuk kihűlni. Az első 3 réteslapot olajjal megkenjük és egymásra tesszük, a harmadikrara a joghurtos keveréket tesszük, amit zsemlemorzsával megszórunk, erre helyezzük a 4. réteslapot. A töltelék felét a rétesre helyezzük, megszórjuk a reszelt sajt és a paprika felével. Feltekerjük, majd a rétest megkenjük joghurtos keverékkel, a tetejét megszúrkáljuk. Ha a tölteléket túl lágynak találjuk, tehetünk bele búzadarát. Ugyanígy járunk el a másik négy réteslappal is. 220 fokon pirosra sütjük.

Sütőtökös padlizsán curry

2 csésze felkockázott sütőtök

1 kis padlizsán meghámozva

2 ek. mazsola

1 tk. koriander

¼ tk. fahéj, kurkuma, görögszéna és kardamon

néhány szem szegfűszeg

ghí, só, olaj

A fűszereket ghíben megpirítjuk, hozzátesszük a sütőtököt és a padlizsánt, kavargatva sütjük 5-10 percig. Megsózzuk, letakarjuk, kis lángon addig pároljuk, amíg megfő.

Pál Tamás

spirituális tanító, ájurvéda szakértő, érintés terapeuta