Gyermekkoromban soha sem szerettem a sütőben megsült sütőtököt. Nem is annyira az íze, mint az állaga taszított, valamint az, hogy általában félig meg volt égve. A sütőtököt azonban számtalan más módon is elkészíthetjük, tápláló, rostdús alapanyag megannyi zöldséges ételhez. Alább néhány lehetőség a sok közül.
Az ősz színei dál
1 csésze sárga mungbab
3 csésze víz
1,5 csésze sütőtök
1 db sárgarépa
1 db kápia vagy pritamin paprika
1 tk köménymag
1 tk őrölt koriander
¼ tk görögszéna mag
1/8 tk őrölt gyömbér
1/8 tk őrölt fahéj
1/8 tk őrölt szerecsendió
½ tk kurkuma
1 ek ghí
1 csokor petrezselyem zöldje (esetleg egy-két szál zellerzöldje)
só
A ghín elkezdjük pirítani a köménymagot. Amikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a koriandert, gyömbért, fahéjat, szerecsendiót. 2-3-szor megkavarjuk, majd a görögszénát is beledobjuk. A görögszénát óvatosan pirítsuk, mert ha megbarnul, túl keserűvé válhat! A fűszerekhez keverjük a zöldségeket és a megmosott dált, majd öntsük fel vízzel. Kurkumát és sót teszünk bele. Fedő alatt, kis lángon puha masszává főzzük. Tálaláskor petrezselyem vagy koriander levelet keverünk bele, így a zöldtől a sárgán és a narancssárgán át a pirosig az ősz minden színe meglesz benne.
Sütőtökös-cukkínis egytál
2 nagyobb cukkíni
20 dkg sütőtök
1 kápia paprika
1 tk. egész köménymag
fél tk. kurkuma
fél tk. biovegeta
csipet só
egy marék kesudió
A paprikát olajban és két evőkanál vízben csipet sóval együtt megpároljuk, zsírjára visszasütjük, hozzátesszük a köménymagot, egy percig még pároljuk. Utána hozzátesszük a felaprított zöldségeket, a többi fűszert és puhára főzzük. Tálalás előtt egy marék kesudiót keverhetünk hozzá. Gabonakörettel tápláló és szattvikus őszi eledel.
Sütőtök krémleves
30 dkg megsült sütőtök
2 ek olíva olaj
2 ek tejföl/tejszín
csipet szerecsendió
1 tk biovegeta
4-5 ek pirított napraforgómag
4-5 ek búzacsíra
só
5-7,5 dl víz
A búzacsíra és a napraforgómag kivételével az egészet összeturmixoljuk, majd felforraljuk. Öt percig főzzük, majd búzacsírával és pirított napraforgóval tálaljuk.
Sütőtökös rétes
1 cs. réteslap (8db lap)
fél kg sütőtök fekockázva
csipet hing,
fél tk szerecsendió
1 csapott ek. zsálya, kakukkfű
10 dkg (füstölt)sajt
1 kápia paprika felkockázva
tojáshelyettesítőnek: joghurt, fekete só, kurkuma, pirospaprika
zsemlemorzsa
petrezselyem zöld
hidegen sajtolt napraforgó olaj
búzadara, ha nem elég kemény a masszánk
A tököt a fűszerekkel olajon megpároljuk, a levét teljesen elfőzzük. Hagyjuk kihűlni. Az első 3 réteslapot olajjal megkenjük és egymásra tesszük, a harmadikrara a joghurtos keveréket tesszük, amit zsemlemorzsával megszórunk, erre helyezzük a 4. réteslapot. A töltelék felét a rétesre helyezzük, megszórjuk a reszelt sajt és a paprika felével. Feltekerjük, majd a rétest megkenjük joghurtos keverékkel, a tetejét megszúrkáljuk. Ha a tölteléket túl lágynak találjuk, tehetünk bele búzadarát. Ugyanígy járunk el a másik négy réteslappal is. 220 fokon pirosra sütjük.
Sütőtökös padlizsán curry
2 csésze felkockázott sütőtök
1 kis padlizsán meghámozva
2 ek. mazsola
1 tk. koriander
¼ tk. fahéj, kurkuma, görögszéna és kardamon
néhány szem szegfűszeg
ghí, só, olaj
A fűszereket ghíben megpirítjuk, hozzátesszük a sütőtököt és a padlizsánt, kavargatva sütjük 5-10 percig. Megsózzuk, letakarjuk, kis lángon addig pároljuk, amíg megfő.
Pál Tamás
spirituális tanító, ájurvéda szakértő, Életmód tanácsadó