Ájurvédikus napirend

Dinácsárja, avagy az Ájurvédikus napirend

Ájurvédikus napirend

Az emberben és a természetben ezerszámra fordulnak elő különböző biológiai ciklusok. Ezek apró változásainak finom követése elengedhetetlen a jó egészséghez, tartja az Ájurvédikus bölcsesség. A természetben rend van és rendszeresség. Nem statikus, merev rend, hanem rendezett változás: ritmusok, ciklusok következnek egymásra s mozdítják előre az Élet fejlődését, az emberben és a természetben egyaránt. Ahogyan a természet is összehangolja a maga napi és havi ciklusait, a pihenést és aktivitást, a táplálkozást és megtisztulást, az élet minden területén, ugyanúgy a szervezetben is ezek a ciklusok a környezet tágabb ciklusaihoz vannak idomítva.

A bioritmusok tanulmányozása, ami még csak gyerekcipőben jár a nyugati orvostudományban, aprólékosan és szisztematikusan kidolgozott az Ájurvédikus hagyományban. A legfőbb elv, hogy a három dósa, tulajdonságai ciklikusan végigvonulnak ez egész napon. Kora reggel, ahogy ébred a természet, a Váta élénksége hatja át a környezetet. A reggel és a kora délelőtt csendje a Kapha időszaka. A késő délelőtt és a dél az aktivitásé, a tevékenységé. Ekkor delel a nap, s a környezetben és bennünk is ekkor a legerőteljesebb a Pitta és az emésztő erő, az Agni. Ez a legalkalmasabb idő az ebédre, a napi fő étkezésre. Kora délután újra a Váta tevékeny, aktív időszaka következik, majd a napnyugta és az este nyugalmát a Kapha biztosítja. Ekkor (10 óráig) a legjobb nyugovóra térni. Este tíz óra után a Pitta veszi át az uralmat, a belső tűz azonban már nem annyira emészt, inkább megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól, és újjáépíti a szöveteket.

A három dósa egymást követő időszakai így mintegy négyórás periódusokban váltják egymást. A Kapha időszak reggel 6-10-ig, a Pitta 10-14-ig, a Váta 14-18-ig tart, majd ismét a Kapha jön 18-22-ig, ezután a Pitta 22-02-ig, s végül a Váta reggel 2-6-ig.
Az Ájurvédikus tanítás különös hangsúlyt fektet a rendszerességre, hiszen a természetben is rend van és ismétlődés. Az ember a természet része, sőt, minden ember maga is teljesség. Ugyanaz a kozmikus intelligencia építi fel, mint az Univerzumot, csak a lépték kisebb. Mint ahogy a hologramnak egy parányi részlete is tartalmazza az egész hologram valamennyi információját, ugyanígy az emberi lény is tartalmazza az egész Univerzum végtelen intelligenciáját és teljességét. Az ember számára fontos, hogy rendszeresen éljen: rend legyen benne és körülötte. A rend és a rendszeresség könnyebbé teszi az életünket. Segít megőrizni bennünk a harmóniát és az egészséget, és ha ez valamiért meggyengült volna, segít ismét természetes mederbe terelni életünket, egészséges működésébe visszaállítani szervezetünket. Ezért áldásos egy rendszeres napi rutin követése. Az Ájurvéda az alábbi napi rutint ajánlja:

A napi rutin Reggel

Ájurvédikus napirendKeljünk korán, mindenképpen 6 óra előtt. A régi nagy Ájurvédikus orvosok szerint a hosszú élet egyik titka a felkelő nap első sugarainál végzett rövid séta, amely jótékony hatással van az emberi szervezetre, egész napra pránával, életenergiával tölti fel azt. A Váta periódusban felkelve élénken és tiszta fejjel ébredünk, s a Váta jellemzőit élvezhetjük egész nap: frissek, könnyedek, életvidámak leszünk. Ennek viszont előfeltétele a korai lefekvés – hiszen elegendő alvás nélkül fáradtak leszünk – és a könnyű, szattvikus, életet támogató ételekből összeállított, életenergiát és életerőt biztosító vacsora. A Kapha periódusban felkelve (különösen reggel nyolc után) sokkal nehezebben, bágyadtabban indulunk be, főként, ha uralkodó dósánk is a Kapha.

A felkelés utáni időszak legyen a tisztulásé! Felkelés után egy kis kanálkával kaparjuk le az éjszaka felgyülemlett lepedéket a nyelvünkről. Igen ajánlatos ezt eltávolítani, mert különben a nap folyamán csak újra visszakerülne a szervezetünkbe az a méreganyag, amit már kiválasztottunk, azonkívül ez a toxinokból és baktériumokból álló ragacsos lepedék a fogainkat is erőteljesen károsítja. (Ez utóbbit már a fogorvosok is felismerték, és például az amerikai fogorvosszövetség szájápolási ajánlatában a reggeli nyelvkaparás is szerepel.) Ezután igyunk egy pohárnyi, 10 percig forralt, de iható hőmérsékletű, kellemesen meleg vizet, amely megindítja és elősegíti a belek mozgását és ürítését. A vizet hagyjuk természetes módon magától kihülni, ne vegyítsük a forralt vizet csaphideg vízzel, mert ez ámát, méreganyagokat okoz! Majd mossunk fogat.

Kiváló hatású a reggelente fürdés előtt (!) végzett olajmasszázs, az abhjanga is, mely erősíti az izmokat, fiatalítja nemcsak a bőrt, de az egész testet, és eltávolítja a tisztátalanságokat. Használjunk szezám- vagy (főleg Pitta testtípusúak) kókuszolajat. Gargalizáljunk és öblögessük a szánkat szezámolajjal. Ez kitűnően erősíti a torkot, és rendkívül hatékonyan pusztítja a szájban található baktériumokat. Az olajat minden esetben köpjük ki, mert miután összeszedte az ámát, mérgező anyagokat tartalmaz.

Az orrunk tisztán tartására és nyálkahártyájának védelmére rendkívül hatékony a szezámmag olaj az orrba kenve és felszippantva, amely megvédi az orr nyálkahártyáját a különféle baktériumok és vírusok kártékony hatásaitól. Kellemes fürdő vagy zuhanyozás következhet ezután.

Testmozgás

Könnyű testgyakorlásKönnyű testgyakorlás, a napüdvözlet nevű jógagyakorlatsor a legajánlatosabb reggeli testmozgás. Könnyű jógagyakorlatok, (az ászanák) és a légzőgyakorlat (pránájáma) előzhetik meg a legfontosabb reggeli teendőt, „a mentális fürdőt”: 15-20 perc meditáció után felfrissülve, megtisztulva, energiával telve vethetjük bele magunkat a napi aktivitásba.
A meditáció után a reggeli legyen könnyű. A Váta típusú embereknek kiadósabb és melegebb ételre van szükségük, a Kapháknak csak valami egészen könnyűre, hogy segítse őket beindulni. A Pitták különösen ügyeljenek arra, hogy ne hagyják ki a reggelit, erős emésztő tüzük következtében gyomruk szélsőségesen reagál a kihagyott étkezésekre. A reggeli előtt (legalább fél órával) elfogyasztott, a fent említett módon elkészített, majd visszahülni hagyott forralt víz – melybe Kaphák és Váták citromlét és mézet is keverhetnek – méregtelenít, és hatékonyan megindítja az emésztést.

Rendkívül fontos a rendszeres testmozgás! Már napi fél órányi testmozgás is egész napra elegendő boldogsághormonnal tölti fel a szervezetünket. Sportolni, komolyabb fizikai aktivitást végezni azonban sokkal kedvezőbb a délelőtt folyamán, mint estefelé. A szervezet még az aktivitásban van, az este közeledtével viszont már a pihenő üzemmódra készül. Ügyeljünk arra, hogy a fizikai aktivitás erőssége soha ne haladja meg fizikai teljesítőképességünk 50 százalékát. Ha a pulzusszámunk húsz perc elteltével sem áll vissza a normális értékére, akkor biztosan tudhatjuk, hogy túlerőltettük magunkat.

Táplálkozás

Ájurvéda étkezésFő étkezésünk az ebéd legyen, dél és egy óra között. A Nap, testünk folyamatainak kapcsolótáblája, ekkor delel, és ugyanúgy, ahogy a környezetben, bennünk is ekkor a legerősebb az emésztő tűz, az Agni. Az ebéd legyen bőséges, de ne túl nehéz, tápláló, szattvikus és a dósáinkat nyugtató. Naponta legalább egy alkalommal mind a hat alapvető íz (édes, sós, savanyú, kesernyés, fanyar, csípős) legyen meg a különböző fogásokban, még ha csak nagyon kis mértékben is, mert így az ebédünk a test és az elme számára biztosítja a boldogságot és a teljességet. Az ebédhez kortyolgatott meleg folyadék segíti az emésztést. Soha ne igyunk hideget! A hideg folyadék legyengíti az Agnit, aminek következtében az emésztés gyengévé válik, és képtelen lesz arra, hogy a táplálékból ódzsaszt termeljen. (Az ódzsasz a test boldogsága, a jó emésztés terméke a testben, szerotonin és egyéb boldogsághormonokból áll, amelyek jó közérzetet biztosítanak az embernek. A boldog testben működő boldog elme pedig szómát termel, így teljességet, boldogságot tapasztalhatunk életünk minden pillanatában.)

Evés közben keveset igyunk, rétegeljük az ételt és a folyadékot, ne pedig az étkezés végén igyuk meg italunkat, megterhelve és prés alá helyezve ezáltal a gyomrot.
Ebéd után üljünk tíz percet nyugodtan az asztalnál, majd, ha tehetjük, sétáljunk egy kicsit. Ne együnk annyit, hogy utána nehéznek érezzük magunkat. Akkor volt jó az ebédünk, ha energiával és boldogsággal töltött fel minket, s elfogyasztása után frissebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat. Ha ebéd után fáradtak, legyengültek és álmosak vagyunk, akkor az ebéd nem volt megfelelő. Az is lehetséges, hogy túl sokat ettünk. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne együnk túlságosan sokat, teljes kapacitásunk 2/3-a legyen a maximum, amennyit megeszünk. Akkor a megfelelő mennyiségű a magunkhoz vett táplálék, ha az étel két markunkban elférne. Minden étkezésre igaz, hogy nyugodt körülmények között, szépen megterített asztalnál, kellemes környezetben történjék. Ne beszéljünk, ne olvassunk, ne tévézzünk közben, hanem az ételre figyeljünk, mert minden érzékszervünkkel „eszünk” és emésztünk.

A rövid pihenő után visszatérhetünk munkánkhoz. A napi elfoglaltság végeztével, ha hazatérünk, már ne aludjunk. A délutáni szundikálás túlzott mértékben növeli a Kaphát. Ha túlságosan sok Kapha marad emésztetlen a szervezetünkben, akkor ámává alakul bennünk. Következzék ezután a délutáni meditáció, amely eltávolítja a napközben felgyülemlett fáradtságot és feszültséget, megújjítja bennünk az Agnit és elégeti az Ámát, utána frissen, kipihenten vághatunk neki egy kellemes, nyugodt estének.

Meditáció

Ájurvéda meditációA meditációt korai vacsora kövesse, mindenképpen 18 óra előtt. Ilyenkor a szervezet lassanként már az éjszakai pihenésre és a méregtelenítésre készül. A vacsora könnyű legyen, lefekvésig ürüljön ki a gyomorból, hogy éjszaka ne kelljen sokat emésztenünk. Este ne fogyasszunk nehéz ételeket, mint amilyenek a savanyított tejtermékek vagy az olajban sült ételek, esetleg húsfélék! Ezek az ételek nagyon nehezen emészthetőek, rengeteg emészthetetlen salakanyagot, ámát termelnek, és erősen tamaszikus jellegűek (nem életet támogató minőségűek), hatásukra reggel nehezen, tompa fejjel fogunk ébredni, esetleg vizesedés és püffedés jelentkezhet testünkben.

Jó tanács, hogy a főétkezések között ne nassoljunk, mert az Agni, amely a folyamatos igénybevétel miatt újra és újra emészteni kezd, legyengül. Nagyon káros az úgynevezett ráéevés is, amikor egy-egy étkezés után nem sokkal, ismét enni kezd valaki. Ilyenkor rengeteg Áma képződik, a szervezet pedig kétségbeesetten küzd, hogy megtisztuljon a toxikus anyagoktól. Nagyon sok gyomorégéses problémának ez az oka, hogy a szervezet nem kap elég időt arra, hogy az elfogyasztott táplálékot megeméssze.

Gyümölcsöket viszont étkezések között is ehetünk. Lehetőleg ne többfélét, hanem csak egyfélét, mert így könnyebb azt megemészteni. A gyümölcsök fogyasztása étkezések után nem ajánlott, azokat legjobb önmagukban enni, lehetőleg délelőtt. Szénhidrátfélékkel együtt a gyümölcsök erjedési folyamatokat indítanak be a szervezetben. Felejtsük el tehát nagyszüleink szokásait, semmiképpen sem üdvös dolog például dinnyét kenyérrel együtt enni.
Vacsora után jólesik egy rövid sétát tenni. Ezután pedig valamilyen kellemes, nem megerőltető tevékenységet végezhetünk. Este már ne nézzünk akciófilmeket, s ne olvassunk olyan könyveket, melyek izgalomban tartanák idegrendszerünket, inkább valami lélekemelő, spirituális irodalmat válasszunk. Nyugodtan, békésen készüljünk a lefekvésre, hangoljuk rá magunkat az éjszaka pihentető csendjére.

Lefekvés

Korán feküdjünk le, 21 és 22 óra között. Ekkor még tart a Kapha periódus, s ennek nyugodtsága mély és pihentető alvást biztosít számunkra. A hosszú élet egyik titka, hogy megfelelő időben s megfelelő ideig aludjunk. (Az egyik legnagyobb Ájurvédikus orvos, Dr. Triguna mondta egyszer, hogy a betegségek java része már azáltal leküzdhető lenne, ha az emberek reggel 6 óra előtt felkelnének és este 8 óra után lefeküdnének aludni.) Ha a Kapha időszakban nem fekszünk le aludni, este 10 óta után, az újabb Pitta periódus kezdetét követően, amikor az emésztő tűz ismét felerősödik szervezetünkben, gyakran érezzük, hogy ismét éhesek és aktívak vagyunk. Ez az aktivitás azonban már a szervezetünk megújulásának, pihenésének rovására történik. Este tíz és 11 óra között az Agni először a mentális ámát kezdi el emészteni. Minden érzelmi stressz feloldása ekkor történik. Ha ilyenkor még nem alszunk, akkor ez a folyamat nem tud végbemenni. A késői, különösen az éjszakai evés sem ajánlatos, testünk ekkor már pihen és tisztítja önmagát, így a késő este elfogyasztott étel ámaként rakódik le a szervezetünkben.

Lefekvés előtt, ha jól esik, fogyasszunk meleg vagy langyos tejet, cseppnyi ghível és mézzel vagy nádcukorral. (Fehér cukrot egyáltalán ne használjunk, mert nagyon erősen növeli a Kaphát és ámát okoz. Megfelelő a nádcukor, amely mind a három dóshának jót tesz.) Fűszerezhetjük italunkat kurkumával, kardamonnal, gyömbérrel, fahéjjal. A tejet felfuttatjuk, majd hagyjuk kihűlni kellemes hőmérsékletűre. (A mézet tilos melegíteni, csak ilyenkor, amikor már 40 C fok alá hűlt a tej, szabad belekeverni.) Az Ájurvéda tanítás azt mondja, hogy akkor megfelelő hőmérsékletű, azaz már nem túlságosan forró egy ital, ha a kisujjunkat beletéve nem kellemetlenül meleg a hőmérséklete. Ilyenkor már az egész testünk számára megfelelő és fogyasztható az innivaló.

Kellemes álmot, és tiszta fejjel való ébredést biztosít, ha lefekvés előtt 5-10 percig Gandharva véda zenét vagy a Számavéda recitációját hallgatjuk.

Pál Tamás

spirituális tanító, ájurvéda szakértő, Életmód tanácsadó