Az Ájurvéda szerint a legjobb, ha azt esszük, ami egyrészt a környékünkön termett, másrészt pedig – különösen, ha zöldségekről és gyümölcsökről van szó – az adott éveszakban. (A gabonák és a hüvelyesek könnyen eltarthatók hosszú távon.) Ezek az élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb életerőt, illetve azokat az információkat, amelyekre a szervezetünknek az adott klímán, az adott időpontban a legnagyobb szüksége van.
Sokszor a vegások számára nehézséget okoz, hogy milyen zöldséges ételeket egyenek télen. Sokan folyamodnak ilyenkor mirelitekhez, ám ezek túlzott fogyasztását az ájurvéda több okból sem ajánlja: a mélyhideg hatására megfogyatkozik bennük az életerő (prána), kiolvasztva pedig nehezen emészthetővé és kapha növelővé válnak.
A téli hónapokban azonban sok olyan zöldség van, amely viszonylag jól eltartható: sárgarépa, petrezselyem gyökér, paszternák, célka, káposztafélék, sütőtök (hagyományos és kanadai) és zeller. Ezekből ízletes, változatos étkeket varázsolhatunk, kedvcsinálóként álljon itt néhány recept.
Spenótos dál
1 csésze sárga mungbab
3 csésze víz
2 nagy marék spenót (kb. 30 dkg)
1 db sárgarépa
1 tk fekete mustármag
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
½ tk őrölt gyömbér
csipet hing
1 tk kurkuma
1 ek ghí
só
A ghín kipattogtatjuk a mustármagot. Hozzáadjuk a római köményt, koriandert, gyömbért és végül a hinget. A megmosott dált a zöldségekkel, kurkumával a fűszerekhez keverjük. Felöntjük vízzel, sózzuk. Fedő alatt, kis lángon pépesre főzzük. A spenótot nagyobb darabokra tépkedjük, majd a kész dálba keverjük és még kb. 5 percig főzzük.
Gyökérzöldség dál
1 ek. olaj
1-2 db sárgarépa, fehérrépa vagy paszternák (esetleg petrezselyem gyökér)
Csipetnyi reszelt gyömbér
1 ek koriander
fél tk kurkuma
2 tk őrölt római kömény
25 dkg piros lencse
zöldséglé (biovegetás víz)
zeller v. petrezselyemlevél
só
Az olajban a fűszereket, megpirítjuk, a gyökérzöldségeket megpároljuk 5 percig, belekavarjuk a lencsét, majd a biovegetás vizet és a kurkumát. Legyen puha, de ne szétfőtt. Végén a zöldfűszert tegyük bele. Édeskés, melegítő, váta nyugtató étel.
Pasztinákos szabdzsi
1 csésze édeskömény apróra vágva
fél csésze pasztinák falatnyi darabokra vágva
fél csésze zeller falatnyi darabokra vágva
kukorica (ha még van)
paradicsomszósz
currypor, kurkuma és hing (aszafoetida) ízlés szerint
olaj vagy ghí
só
A zsiradékon futtassuk meg a curryt, hinget, majd öntsük fel a paradicsomszósszal, dobjuk rá a zöldségeket, valamint a sót és a kurkumát. Főzzük puhára.
Őszi sült zöldségek
1 zellergumó kockára vagy hasábra vágva
3 közepes cékla apró kockára vágva
2 közepes répa kockára v. hasábra vágva
kb. 50 dkg sütőtök kockára vágva
kevés vöröskáposzta csíkokra vágva
2 tk. őrölt koriander
2 tk. oregánó
½ -1 tk. édeskömény
1 csapott ek friss v. fagyasztott borsikafű (szárítottból 1 tk)
(ízlés szerint bors és csilipaprika)
só
extra szűz olívaolaj
Az egészet összekeverjük és 180 fokon 25 percig sütjük. Bármilyen körettel nagyon finom. Megpróbálkozhatunk az alábbi tápláló gabonabombával:
Hajdinás rizs
1/3 rész hajdina
2/3 rész bászmati rizs
víz, só, olaj
Olajon megpirítjuk kicsit a hajdinát és a rizst, felöntjük vízzel, sózzuk, fedő alatt puhára pároljuk.
Paradicsomos káposzta curry
1 paradicsom
1/3 közepes káposzta
1 tk. ánizs
1 tk. koriander
¼ tk. gyömbérpor
1 tk. kurkuma
olaj, víz, só
A fűszereket forgassuk meg az olajban, majd tegyük bele a zöldségeket és főzzük össze. (Variáció: Váták és az édeskés ízeket kedvelők még fél tk. fahéjjal megbolondíthatják.)
Pál Tamás
spirituális tanító, ájurvéda szakértő, Életmód tanácsadó