Mi az Ájurvéda (Ayurveda)?

Mi az Ájurvéda?Az Ájurvéda (Ayurveda) szó azt jelenti: az Élet Tudománya. Ez az Indiából származó holisztikus rendszer a világ legősibb gyógyító és egészségmegőrző tudománya, melynek gyökerei sokezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A hagyomány úgy tartja, hogy az Ájurvéda tudása az ősi risik meditációjának csendjében tárult fel: határtalanul nyugodt és összeszedett elméjük intuitíve „meglátta” azokat az alapvető elveket és módszereket, amelyek lehetővé teszik az egészség megtartását és helyreállítását, valamint az emberi fiziológia magas szintű kifinomítását.

Az Ájurvédikus tanítás (Wikipédia) a modern ember életében is renkdvívül jól alkalmazható. Módszerei szelídek és egyszerűek, mégis hatékonyak, mert a test-elme rendszer legalapvetőbb szintjein hatnak. Az Ájurvéda holisztikus: az egész embert figyelembe veszi, és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mindenki egyedülálló, sajátos energetikával rendelkezik. Felfogása szerint az az életvezetési elv, táplálék, gyógynövény vagy étrendkiegészítő, ami az egyik embernek jó, az a másik számára lehet, hogy nem fog működni.

Mindemellett az Ájurvéda a megelőzésre összpontosít, és a test egészségének, illetve fiatalosságának megőrzését célozza. Hatása nem tüneteket kezel, hanem egyensúlytalanságokat állít helyre, mégpedig azok okának felszámolásával. Fontos megemlíteni, hogy bár az Ájurvéda őshazája India, e tudás nem kultúrához vagy valláshoz kötött. A modern nyugati ember életében éppúgy érvényesek azok az elvek, amelyek leírák a test és az elme megtisztítását, egyensúlyba hozását és kifinomítását. Mint minden holisztikus rendszer, az Élet Tudománya is azt vallja: a természet részei vagyunk, és az összes olyan törvény, ciklus és ritmus, amely a kozmosz működését és az élet folyását szabályozza, az emberben is jelen van. Ha összhangba hozzuk magunkat a természet határtalan erejével, akkor elnyerjük támogatását, és egészségesek, boldogok, energikusak és hosszú életűek leszünk.

Ha szeretnél többet megtudni, tekintsd meg előadásaimat

Pál Tamás előadásai


 

Konzultáció, tanácsadás

Ájurvéda meditáció

Szeretetfény instruktor tréning