A gyomorproblémák lelki okai

Az Ájurvéda ősi bölcsessége úgy tartja, hogy minden probléma gyökere a lélekben lakozik. Sőt, még mélyebben vizsgálva, abban a vezérlő intelligenciában keletkezett zavarok ezek, amely felépíti, működteti a fiziológiánkat. Nézzük meg, a keleti bölcselet szerint mi is a gyomorproblémák igazi eredete.

Több mint tízéves ájurvédikus tanácsadói munkám során közel négyszáz embernek tudtam segíteni, aki valamilyen gyomor problémával küzdött. Kivétel nélkül, mindegyiküknél a kedvezőtlen állapot kialakulását megelőzően valami érzelmi, lelki zavar, negatív változás vagy tragédia következett be. Ezek voltak a legjellemzőbbek: a megszokott élet megváltozása, munkahelyi vagy párkapcsolati probléma fokozódása, félelem alatt élt időszak, erőszak, válás, munkahely elvesztése, családi tragédia, valamilyen veszteség vagy haláleset. Saját példám is ugyanezt támasztja alá: Szeretett Nagyapámat 16 éves koromban veszítettem el, egy gyomorműtét közbeni orvosi műhiba okozta a halálát. Évekig képtelen voltam feldolgozni ezt a tragédiát, és csak emésztettem magam. Ennek következtében pedig egyre rosszabbul lettem.

Mindjárt elmagyarázom, hogy mi történt velem, és mi történik mindazokkal a sorstársainkkal, akik gyomor problémákkal küzdenek. 

Bármi is a veszteség, a tragédia, az embernek meg kellene emésztenie ezt. Jár az agya, dolgozik az elméje, milliónyi szomorú gondolat termelődik benne nap mint nap. De az elme szintjén nem tudja az ember megemészteni a problémáját. Hiába is emésztjük magunkat az elme szintjén, újra és újra átgondolva a történéseket, a helyzetet, ettől az még nem fog megváltozni. De ami a legrosszabb, a figyelem energia. Amit figyelek, az elkezd a figyelem hatására megerősödni. Ha folyton a bajaimon rágódok, a bajok erősödni fognak. Én magam erősítem a zavart a folyamatos agyalással. Az ember rágódik a problémán, egyre mélyebben emészti magát miatta. Savanyú arckifejezéssel járkál, és látszik rajta, hogy testileg is elkezdte magát emészteni. Ami történik, egyáltalán nincs az ínyére. Képtelen lenyelni a békát. Vagy ha le is nyeli, megkövül benne, akár egy darab kő. Olyan is van, hogy legszívesebben hánynánk attól, ami éppen történik velünk.

A nyelv roppant zseniális módon mindig megmutatja nekünk, hogy mi a valóság. A probléma nem megemészthető a gondolat és az elme szintjén, ezért testi szintre hozzuk le. Testi tüneteket hozunk létre belőle. Mivel az elme szintjén nincs megoldás, a test kezdené el emészteni a problémát. De a probléma nem egy étel, amely az emésztőrendszerbe jutva megemészthető és feldolgozható. A probléma megfoghatatlan, nem anyagi. Az anyagi dolgokkal boldoguló emésztőrendszer nem tud mit kezdeni a lelki emészteni valóval. Nincs mit emészteni, mert fizikailag nincs ott semmi! A gyomor egyre több savat termel, mert egyre jobban akar emészteni, de mivel az emészteni való nem fizikai, a tünetek fokozódnak. A rendszer elkezdi saját magát emészteni. A gyomorsav elkezdi marni a gyomrot, majd az emésztőrendszer további részeit. Gyomorégés, gyomorfájás, gyomorideg, savasodás alakul ki. A probléma nem emészthető volta miatt a sav időnként felböfög, amikor az elfojtott feszültség fel-fel tör. Amikor a helyzet tovább fokozódik, kialakul a reflux. Savas gőzök, kellemetlen szagok, gázok törnek fel, és nem ritkán maga a gyomorsav is feljön. Emlékszem, nekem is hányszor, de hányszor telement savval a szám, amikor sok évvel ezelőtt a reflux-szal küzdöttem. Akinek már volt valaha hasonló élménye, soha nem fogja elfelejteni. A sav, amelynek semmi keresnivalója sincs a nyelőcsőben, sebes felmaródásokat hozhat létre, a szájüreget, a garatot, a mandulákat, a hangszálakat, de a fogakat is elkezdheti pusztítani. Egy kedves ismerősömnek olyan problémákat okozott a reflux, mintha tüdőbeteg lenne. A tüdőszanatóriumi kezelése közben döbbentek rá, hogy ő valójában refluxos és nem tüdőbeteg.

Az emberben, a keleti gondolkodás szerint, férfi és női energiák működnek, és ezek harmóniája hozza az Egész-séget, a Teljes-séget. Ha az energetikai egyensúly felborul, akkor zavar alakul ki a testben. Nézzük meg az emésztés folyamatát egészen a szájüregtől kezdve. A falatot először be kell fogadni a szájba, meg kell engedni a befogadást, mielőtt elkezdjük megrágni. Ki kell nyílni, fel kell tárulkozni hozzá. Ez a folyamat a női princípiumhoz tartozik, a Jin minőséghez, amelyet a víz szimbolizál. A fog a Jang princípiumhoz, a férfi energiához tartozik, amelyet a tűz elem szimbolizál. A harapás, a rágás, a védekezéshez és a támadáshoz is egyaránt fontos. Nem csak az ételen lehet rágódni, hanem a problémákon is. Az éjszakai fogcsikorgatás, rágódás, egyes embereknél súlyos károkat okoz a fogazatban. Olyan fogorvosi eszközök is léteznek már, amelyeket éjszakára a szájba helyezve, meg tudják védeni a fogakat, oly módon, hogy megakadályozzák, hogy a felső és az alsó fogsor összeérjen. Az ember kap egy fizikai tárgyat a fokai közé, és azon most már valóban rágódhat. (A fogak romlása, szuvasodása, törése váta zavarra utal, az íny és a foggyökerek gyulladása pitta egyensúlytalanság, de valójában a bennünk működő Természet egyensúlyának megbomlását jelzi.)

A nyelés folyamata a női minőséghez, a Jin princípiumhoz tartozik. Ahhoz, hogy a gyomor be tudjon fogadni, meg kell nyílnia az ételnek, és azoknak az emésztő nedveknek, amelyekkel az étel a rágás során összekeveredett a szájüregben. A gyomor egyrészt befogadó minőséget hordoz, hiszen beengedi magába az összerágott ételt. A befogadás a Jin minőséggel kapcsolatos. Le kell nyelnünk fizikailag az összerágott ételt, de vannak olyan lelki dolgok is, amelyeket le kellene nyelnünk. Például, hogy palira vettek minket, kirúgtak, becsaptak, elvesztettünk valakit, akit szerettünk, stb. Bizony, gyakran képtelenek vagyunk lenyelni ilyen lelki problémákat. Nagyon jól emlékszem, hogy amikor meghalt a Nagypapám, hónapokig nyelési nehézségeim voltak. Étvágyam sem nagyon volt, de amikor végre ettem, gyakran előfordult, hogy megrágtam az ételt, de képtelen voltam azt lenyelni. Szó szerint a torkomon akadt. Nagyon súlyos esetben az ember elkezd még fuldokolni is. Nézzük a lelki jelentést: fullasztó az érzés, amivel küzdök.

A tűz minősége is jelen van a gyomorban, ami a Jang minőség. A gyomor az emésztő tűz, az Agni székhelye. Az Ájurvéda szerint háromféle Agni működik a testünkben: A dzsataragni a gyomor és bélrendszerben lévő emésztő tűz. A dhátuagni a hét szövetben zajló építő anyagcsere irányítója. A bhútagni pedig a molekuláris szinten zajló lebontó anyagcsere vezérlője. A dzsataragni, akár egy daráló, darabokra szaggatja az ételt, felbontja, széttrancsírozza, hogy tovább haladhasson az emésztés folyamatán. A pitta dósa székhelye a gyomor és a vékonybél. Ez az úgynevezett pittaszthán, a hely, ahol a pitta otthon van. Az Agni fizikai anyaga a gyomorsav egy olyan váladék, amely mar, felbont, emészt. A Janghoz kapcsolódó agresszív minőséget hordozza. Látható, hogy a gyomor mennyire összetett működést végez. A Jin és a Jang harmóniája biztosítja, hogy megfelelően működjön. Ám amikor ez a harmónia felborul, jelentkeznek a zavarok.

A bölcsek említik, hogy nem mindig az okoz bajt, amit megeszünk, hanem az, amit lenyelünk. Átvitt értelemben. Az elfojtott düh, harag, fájdalmak, agresszió, a Jang minősége, a pokol tüzét gyújtja be a gyomorban. Ha nem tudjuk kiélni azt a Jang energiát sportolásban, hadakozásban, védekezésben, ami bennünk forrong, és ezt lenyeljük, bár nincs az ínyünkre, akkor abból valami gyomorprobléma lesz. Aki lenyeli ezeket az érzelmeket, annak általában savasodni kezd a gyomra. A gyomorban felszaporodik a tűz, a sav, és ez az energia felböfög a refluxban. A düh, a harag, az elfojtott, meg nem élt indulatok a sárkány tüzeként törhetnek elő a felfelé áramlásban, akár a sav kihányásában.

A gyomorproblémával küzdő ember nem tud megoldást találni a gondjára. Sokszor nem is tudatos arról, mi a problémájának gyökere. Előfordulhat, hogy teljesen magába fojtja az agresszív energiát, de ennek ellenkezője is előfordulhat, az illető agresszív, haragos, kiabálós, dühös.

A problémák elfojtásának másik esete, hogy bár mégis lenyelünk valamit, amit viszont nagyon nem szeretnénk de az nem tud megemésztődni, hanem megüli a gyomrunkat. Nem emészt a gyomor, megáll benne az étel, akár egy darab kő. Az ember ilyenkor még az emésztés képességét is elveszíti. Nincs sav, nincs Jang energia, elveszett az emésztés ereje. Csak nyög, és várja, hogy mikor távozik ez az érzés, mikor indul meg az emésztés folyamata. Itt megint látható, hogy lelki folyamatról van szó. Ez a megkövülés a kapha dósa zavarát mutatja. A kapha a víz és a föld elem keveréke, súlyos, nehéz minőség. Képzeljük el, amikor egy tüzet oly módon oltunk el, hogy hideg, nedves földet lapátolunk rá, amely szó szerint elfojtja a lángokat. Valami ilyesmi történik ebben az esetben is.

Gyakran előfordul, hogy a gyomor nem megfelelő működése közben puffadás alakul ki, a belekben pedig bélgáz keletkezik. Ez az Ájurvéda szerint váta zavar, amely az Agni nem megfelelő működésével párosul. A levegő nyelés esete sok embernél megfigyelhető. Az állandó böfögés is rendkívül kellemetlen tünet. A levegő és tér-űr elem maga a váta dósa. Itt ennek a dósának a zavara is megfigyelhető.

A nyugati orvoslás alapvetően kémiai szerek használatával igyekszik megoldani a gyomorproblémákat. Ezek a szerek azonban csak ideig-óráig használnak. Ennek oka, hogy a szervezet hozzászokik a gyógyszerekhez, illetve, hogy a tünetek elnyomása kémiai anyagokkal nem hozza a baj forrásának megszűnését. A probléma valódi oka nincs megoldva. A gyomrot érintő sebészeti megoldások sem mindig használnak. A gyomorproblémák gyökere a lelki bajokban keresendő, és amíg ezek nincsenek megoldva, hiába a tüneti kezelés.

VAN VALÓDI MEGOLDÁS!!!

Az Ájurvéda ősi egészségmegelőző eljárása azt ajánlja, hogy a testet, a vezérlő tudatosságot és a lelket is rendbe kell tenni ahhoz, hogy igazi eredményt érjünk el. Szükség van a testtípusnak megfelelő táplálkozásra, az energia- és a csakra rendszer harmonizálására, megfelelő jóga és légzőgyakorlatokra, valamint az Ájurvéda Meditáció alkalmazására. Az Ájurvéda komplex, mindenre kiterjedő, egészség megőrző eljárásainak segítségével, visszanyerhető a testi-lelki egyensúly. Minden hozzám fordulónak szoktam jelezni, hogy nem vagyok Jézus. Nem tudok csodát tenni. Gyógyítással sem foglalkozom, mert vallom, minden ember saját magát betegítette meg és saját magát tudja csak rendbe hozni. Olyan, hogy gyógyítás nem létezik! Lehet a rendeződés folyamatában segíteni, de mindig minden az egyénen múlik. Ájurvédikus tanácsadóként egy komplex, többlépcsős módszer segítségével tudok irányt mutatni annak, akik úgy érzi, valóban szeretne rendbe jönni. Én magam is, aki már közel 30 éve egészséges vagyok, bizonyíthatom, hogy ha van megfelelő tudás és hatékony iránymutatás, rendbe hozhatóak a gyomor problémák. Akinek a betegség egy menekülés, és egy jó ürügy arra, hogy sajnáltassa magát és energiát szipolyozzon embertársaitól a sajnálat útján, nem tudok segíteni. Annak, aki semmiben sem hisz, ellenben mindent a világon kipróbál, szintén nem fogok tudni adni semmit sem. Nagyon fontos a hit, az elkötelezettség, a cselekvő akarat. Azoknak az embereknek tudok segíteni, akik szeretnének jobb életet teremteni  maguknak. Bármilyen hihetetlen, mi betegítettük meg magunkat, és mi magunk is fogjuk rendbe hozni problémáinkat. Az egészségünk kulcsa a saját kezünkben van! A tudás pedig bárki számára elsajátítható.

Nézze meg ingyenes youtube videóimat, és jelentkezzen be az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

Pál Tamás

spirituális tanító, ájurvéda szakértő, Életmód tanácsadó