Csodatevő olajmasszázs

abhjangaAz Ájurvéda szerint az egyik legcsodálatosabb dolog, amelyet az egészségünkért és testi-lelki jóllétünkért tehetünk, a rendszeres abhjanga, azaz a reggeli zuhanyozás előtt végzett, egész testre kiterjedő, meleg olajos masszázs.

Az abhjanga jó hatásainak se szeri, se száma. Legfontosabb tulajdonsága, hogy segít megerősíteni a kapcsolatot testünk belső intelligenciájával. A meleg olajjal történő masszázs különösen a hideg, száraz Váta harmonizálásában játszik nagy szerepet: megnyugtatja az elmét, boldogsághormonokat termel az idegrendszerben, elűzi a fáradtságot, javítja a keringést, fokozza a testi erőt és erőssé teszi az immunrendszert. Energiával tölt fel, és főként télen segít abban, hogy elkerüljük a bőrünk kiszáradását és megrepedezését. A bőrbe beszívódó gyógyanyagok könnyen és mélyen felszívódnak a testbe, segítik eltávolítani méreganyagokat és lassítják az öregedési folyamatokat.

Hogyan végezzük az abhjangát?

abyhanga belly

  1. Reggel egy csészében melegítsünk meg 3-4 evőkanálnyit a masszázshoz használt olajból (erről lásd alább), kicsivel testhőmérsékletünk fölé. (Például úgy, hogy a csészét forró vízbe tesszük.)
  2. Körkörös mozdulatokkal masszírozzuk meg a fejbőrünket, majd finom mozdulatokkal a homlokunkat, az arcunkat, a fülünket, és a nyakunkat.
  3. Ezután körkörös, az óramutató járásával megegyező irányú mozdulatokkal masszírozzuk meg a mellkasunkat, majd ugyanígy a hasunkat. A szív felett óvatosan haladjunk, és időzzünk el itt egy kicsit, sok-sok szeretetet adva magunknak, ha úgy érezzük, hogy az érzelmeinknek egy kis nyugtatásra van szüksége. A has és az alhas masszázsa a Váta okozta emésztési problémáknál segít (gázosodás, puffadás).
  4. Két karunkat fel-le mozdulatokkal dörgöljük át a hosszú csontok felett, az ízületeknél pedig körkörösen haladjunk. Ne felejtsük ki a kezünket és az ujjainkat sem!
  5. Hasonló módon masszírozzuk meg a hátunkat, a fenekünket, a csípőnket, majd a két lábunkat. Ha fájnak, az ízületeket szinte gyengéd szeretettel simogassuk, és gondolatban küldjünk feléjük hálát, hiszen minden nap hatalmas munkát végeznek!
  6. Végül nagyon gondosan masszírozzuk át a lábfejünket és a talpunkat. Várjunk néhány percet, míg az olaj felszívódik a bőrünkbe, majd tusoljunk le, ha lehet, ne használjunk szappant. A bőrön maradó vékony olajréteg melegen tartja a testet, óvja a Váta egyensúlyát, s az ősi szövegek szerint “ragyogó kisugárzást” ad.

TIPP #1: Mivel az abhjanga hatását részben a bőrbe beszívódó olaj adja, ezért jó, ha az olaj minél több időt (akár 20-25 percet is) tölt a testünkön. Végezhetünk légzőgyakorlatokat, vagy egy könnyű ruhát – amiért nem kár, ha olajos lesz – magunkra ölve, nekifoghatunk reggeli teendőinknek is.

TIPP #2: Jó stratégia, ha az olajat előre felkenjük a testünkre, és utána masszírozzuk meg a tagjainkat, ekkor az olaj hosszabb időn át érintkezik a testünkkel.

TIPP #3: Legjobb egy külön törölközőt rendszeresíteni az olajos masszázshoz, és a fürdőkádat/zuhanykabint időnként mossuk át zsíroldó szerrel, hogy elkerüljük a vezetékek esetleges eldugulását. (Különösen a szobahőmérsékleten megszilárduló kókuszolaj és a beleragadó hosszú haj képes gondokat okozni.)

Ayurveda Masszázs Oktatás

Reális áron, egy hétvége alatt szakmát szerzel

 

Mit használjunk az olajos masszázshoz?

Ayurveda-masszazsHasználhatunk tisztán növényi olajokat vagy speciális ájurvédikus gyógynövényes olajokat. Ne feledjük azonban, hogy amit a bőrünkre kenünk, nagyon könnyen és gyorsan felszívódik! Ne használjunk ezért kőolajszármazékokat tartalmazó ócska „masszázsolajokat” vagy vegyszeres termelésből számrazó finomított olajokat. Mindig tiszta, biominségű olajat kenjünk magunkra, hiszen célunk az egészségünk javítása, nem pedig az, hogy még több mérget juttassunk magunkba.

Általában szezámolajat szoktak használni az abhjangához, ez főként a váta megnyugtatására jó. Azok, akikben nagyon sok a pitta – különösen nyáron – használjanak kókuszolajat vagy olíva olajat. A kapháknak könnyű vagy hevítő olajok a jók, mint a mustármagolaj, esetleg télen a szezámolaj. Általánosságban az olíva és a napraforgó olaj mindhárom dósának jó.

A kiszáradásra oly hajlamos váták használjanak több olajat, pitták kicsivel kevesebbet. Erőteljes kapha egyensúlytalanság esetén az abhjanga nem javasolt, helyette inkább a gharsan, a speciális selyemkesztyűvel végzett szárazmasszázs ajánlott. Megpróbálkozhatunk a speciális gyógynövényekkel dúsított masszázsolajokkal is, melyek úgy vannak kialakítva, hogy egy-egy dósát egyensúlyozzanak.

 

ayurvedic-massage-oils

 

FONTOS: Ne végezzünk abhjangát, ha betegek vagyunk, vagy testünk nehéz a sok méreganyagtól. Hölgyek a menstruáció napjain szintén tartózkodjanak az olajos masszázstól!

Pál Tamás

spirituális tanító, ájurvéda szakértő, Életmód tanácsadó