Párkapcsolat, vagy pár kapcsolat?

Párkapcsolat

Magyarországon a házasságok döntő hányada, közel kétharmada végződik válással. Mégis, meglepő módon, az emberek még mindig próbálkoznak. Hiába az intő jelek, a rengeteg megromlott házasság, továbbra is akadnak férfiak és nők, akik hisznek abban, hogy holtodiglan, holtomiglan élhetnek együtt.  Tündérmese, délibáb kergetés, egyszerű naivitás, netán ostobaság? Mire termett az ember? Párkapcsolatra, vagy arra, hogy váltogassa a partnereit?

Az ember csodás lény. Magában hordozza a Teremtés teljességét. Végtelen szabadságában bárhogyan dönthet. Választhatja az egyedüllétet, a társas kapcsolatokat, a monogámiát, de akár a poligámiát is, sőt, élhet csoportokban, kommunákban is. Őserdőkben, világtól elzárt törzsi közösségekben, még olyan is előfordul, hogy férfiak és nők külön élnek egymástól. Női és férfi házban laknak a törzs tagjai, és eszükbe sem jut, hogy párokba rendeződjenek. Az európai embert nem is értik, hogyan is volna az lehetséges, hogy ők együtt éljenek egy ellenkező nemű emberrel?

Mennyire szubjektív is az a megközelítés, hogy mi a jó és mi a rossz? Létezik-e egyáltalán helyes út? Van-e értelme egyáltalán keresni ilyet? Vagy inkább kultúra függő az, ki hogyan él, és ki kivel él? Valahol halállal büntetik az egyneműek kapcsolódását, máshol ez az élet természetes lehetősége lehet. Joga van-e az embernek úgy élni, ahogy akar? Ki az, aki megmondhatja neked, hogy mi a helyes és a helytelen? Az erkölcsös vagy az erkölcstelen? Kultúra, vallás, hitrendszerek, politikai akarat? Mi az, és ki az, aki leginkább befolyásol téged?

Párkapcsolatot szeretnél, vagy inkább pár kapcsolatot? Jogod van-e választani? Joga van-e bárkinek téged befolyásolni, megítélni, megszólni, megbüntetni, ha mást mersz tenni, mint a kultúránkban elfogadott társadalmi norma? Maradi vagy-e, ha mindezek ellenére úgy döntesz, te mégis a párkapcsolatot választod? Mi az, ami lehetőségként megnyílhat számodra azáltal, hogy egészen, teljesen, önátadottan, magadat árasztva, teljes elfogadásban összefonódsz egy másik emberrel? Vállalnád azt, hogy nem csak a jóban, hanem a rosszban is osztozz vele?