Immunerősítés az Ájurvédával

Pál Tamás Ájurvéda szakértő javaslatai

Itt a hideg idő, támadnak a vírusok és baktériumok. Az Ájurvéda, a világ legősibb egészségmegőrző tudománya azt tartja, sokkal könnyebb az egészséget megőrizni, mint a betegséget meggyógyítani. Javasolt tehát, hogy mindent megtegyünk azért, hogy jó formában tartsuk magunkat. A hideg időben mindig öltözzünk melegen, otthon se fázzunk soha. Mozogjunk, sportoljunk rendszeresen. Aludjunk este 10-reggel 6-ig. Nyugodt, kiegyensúlyozott életet éljünk, és ne feszítsük túl magunkat sem testileg, sem szellemileg. Ne györtődjünk a gondokon, hanem igyekezzünk ezeket vagy megoldani, vagy ha ez nem lehetséges, akkor elfogadni azt, ami van, ami nem megváltoztatható. Legyél az Élet áramlásában, könnyedén, szemlélődve, játékosan, örömmel. A boldogság nagy részben egy hozzáállás, egy döntés kérdése. Ősi keleti bölcsesség, hogy ami jön, fogadd, és ami elmegy, engedd el. Látogatóban vagyunk itt a Földön, az élet olyan rövid, mint egy kis láng felvillanása a sötétben. Az élet túl drága ahhoz, hogy elrontsd. Élvezd inkább minden percét, mert még a leggazdagabb ember sem tudja visszavásárolni azt a pillanatot, ami éppen most múlt el.

Ájurvédikus immunerősítés

Táplálkozz mértékletesen, egyél meleg ételeket, sok levest, kerüld a hideg, száraz, nyers minőségeket. Fogyassz sok gyümölcsöt, fűszerekkel max. 5 percig megpárolva. (kurkuma, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, vanília)
Kerüld a több napos ételeket, frisset egyél. Amit reggel főztél, este még, felforrósítva, fogyasztható, de már másnapra ne tedd el!
Echinacea tea, csipkebogyó tea, gyömbéres ginseng tea, Lapacho tea, citrom, méz, gyömbér zseniális immunerősítők télen. Ha már gond van, a hagymafélék természetes antibiotikumként jól alkalmazhatóak.

Végezetül, itt egy Ájurvédikus immunerősítő fűszerkeverék, amely nagyon hatásos a megelőzés szempontjából.

  • 6 rész kurkuma
  • 3 rész őrölt kömény
  • 3 rész őrölt koriander
  • 6 rész őrölt édeskömény
  • 1 rész őrölt, szárított gyömbér
  • 1 rész őrölt fekete bors
  • 1/4 rész őrölt fahéj

Elkészítés:

  • keverjük össze a fűszereket,
  • melegítsünk fel egy teáskanál fűszerkeveréket egy evőkanál ghível (tisztított vajjal) vagy olíva olajjal. Tetszés szerint belefőzhető a keverék bármilyen sós minőségű ételbe. Fogyasszuk rendszeresen, jótékony hatása már pár nap múlva jelentkezik.

Pál Tamás

spirituális tanító, ájurvéda szakértő, Életmód tanácsadó