Ájurvéda és az évszakok – Ősz

Pál Tamás ájurvéda szakértő tanácsai

Az ősz az Ájurvéda (Ayurveda) megközelítése szerint egy olyan évszak, ahol elvileg a kapha dósa uralkodik. Hűvös, nedves, ködös csapadékos idő jellemezné ezt az évszakot. Csakhogy ez nálunk, Magyarországon nem egészen van így. Augusztus végétől elindul egy változás az időjárásban, a kánikulának vége, de azért még bizony sokszor előfordul, hogy igen meleg, akár 30 C fok feletti hőmérséklet is lehet kora délután. Igen ám, de az éjszaka már egyre hűvösebb, elég nagy a hőingás. A levegő reggel hűvös, de még érezni benne a nyár melegét.

Ájurvéda és az évszakok

Az Ájurvéda azt mondja, minden évszakváltást a váta dósa működtet, hiszen minden mozgás, változás ezen vezérlő intelligencia fennhatósága alá tartozik. A forró évszakból átmegyünk a hűvös, nedves évszakba. Ez eléggé nagy megrázkódtatás a szervezetnek, ezer szerencse, hogy az egész nagyon lassan és fokozatosan történik. Nézzük meg részletesen, hogy milyen változások mennek végbe a szervezetünkben:

Váta

Ha a váta kibillenésére vagyunk hajlamosak, akkor a változékony időjárású őszi időszakban idegrendszeri problémáink adódhatnak. Szétszórtság, félelmek, szorongás, alvászavar, pánikrohamok jelentkezhetnek azoknál, akiknél egyébként is jelentősebb fokú a váta felhalmozódása. Az iskolakezdés egyébként is egy jelentős stressz a családban, ráadásul éppen abban az időszakban történik, amikor a Természet is nagy változásba kezd. Nem csoda, hogy rengetegen kibillennek ilyenkor az egyensúly állapotából, és megbetegszenek. Az éjszakai felébredés, gondolkozás, “agyalás”, a hideg kéz és a láb, a figyelem- és a memória zavar, gázosodás, puffadás, böfögés jelzi, hogy a váta elmozdult az egyensúlyából. Megfázás, köhögés is jelentkezhet kora ősszel, ami egyszerre a váta és a kapha dósa zavara lehet. Ez még nem betegség, de ha nem állítjuk helyre az egyensúlyt, bizonyosan az lesz belőle.

Pitta

Ha a pitta dósával van zavarunk, akkor sem vagyunk biztonságban az ősszel. Bár a pitta típusú embereknek pokoli szenvedés a nagy hőség, és megkönnyebbülnek, ha kissé hűvösebb az idő, de őket másfajta egyensúlytalanság fenyegeti. Az Agni, az emésztés tüze, ami a hőt, az energiát, az éhséget is felügyeli a testünkben, a forró nyári időszakban takaréklángon működik. Ezért van az, hogy nyáron sokszor csak akkor vagyunk éhesek, ha lemegy a Nap. Az Agni takarékon üzemel nyáron, mert ha túlságosan hevesen működne, túlhevülnénk belülről. Amint az időjárás hűvösebb lesz, az Agni elkezd felélénkülni, télen lesz majd a nagy hidegben a legintenzívebb, hogy fűteni tudjon bennünket belülről.

A pitta dósa, amely szorosan együttműködik az Agnival, már ősszel erősebben működik, többször és intenzívebben kezdünk el éhséget érezni. Ha a váta dósa kimozdul a saját helyéről, akkor a pittát, a testben lévő tüzet is felélénkíti. Valahogy úgy, mint amikor a kovács fújtatója belefúj a tűzbe, a sok levegő elem hatására a tűz fellángol. Ez történik a testben is. Ha egyensúlytalanságok, betegségek vannak a testben, akkor ebben az időszakban a problémáink fokozódhatnak. A tavaszi és őszi időszak a gyomorbetegségekben szenvedők számára, a modern orvostudomány megfigyelései szerint is, a legproblémásabb. Gyomorégés, gyomorfájás, reflux, kiújuló gyomorfekély kínozhatja azokat, akiknek ez a terület a gyenge pontjuk. Érdemes megelőzni a bajt, még mielőtt betegséggé fejlődne. Az Ájurvéda segítségével helyre tudjuk állítani a zavarokat.

Kapha

Az ősz egyre hűvösebb lesz, és amikor már egyre több a nedvesség és a csapadék, a köd, akkor a kapha típusba vagy a kapha zavarral küzdőknek is bajaik lehetnek. Az egyre kevesebb fény, a hűvös, nedves idő az enerváltságot, a rosszkedvet, a depresszióra való hajlamot is növeli. A mellkas és a fej területe a kapha területe. Minden betegség, amely itt található, a felső légúti betegségek főleg, a kapha zavarait jelzik. A megfázás, az influenza, és a szövődményei bizony leginkább a kapha embereket billenti ki az egyensúlyából. Számukra is nagyon hasznos, ha rendelkeznek egy személyre szabott használati utasítással, hogy miképpen tudnak egészségesek maradni.

Az Ájurvéda azt javasolja, hogy a kora őszi időszakban próbáljuk meg legelőször a váta dósát egyensúlyba hozni. Mivel ez a dósák királya, minden változásért ez a felelős, hiszen az idegrendszert, a rendszer vezérlését is ez a minőség irányítja.

Néhány általános érvényű jó tanács Ájurvédikus szemmel:

A legfontosabb a kiegyensúlyozott, jó napirend, a sok alvás éjszaka. (Egészséges, nem idős ember napközben ne aludjon! ) Lehetőleg 10-6-ig aludjunk. A gyerekek pedig még többet, akár 8-9 órától, 6-7 óráig aludjanak. Az idegrendszer 10 és 11 óra között állítja helyre magát, ha ekkor nem alszunk, másnap “zizik” leszünk. Ha tartósan nem tudunk pihenni, akkor pedig feszültség, ingerültség, szorongás, félelmek jelentkezhetnek.

Ne induljunk el otthonról reggeli nélkül! Az üresség, a tér-űr elem a váta minősége. Ha nincs bennük étel, akkor a váta azonnal elkezd kiterjedni és zavarokat okoz a szervezetben. A legjobb váta nyugtatás az, ha eszünk. Reggel és este kerüljük a húst, tojást, savanyított tejterméket, ezeket a nehezebb ételeket, amelyek megemésztéséhez komoly emésztési tűzre, Agnira van szükségünk, inkább délben együk meg. Kerüljük a nyers, száraz minőségeket, a kesernyés, fanyar ízeket, mert ezek az ételek a váta dósát növelik. Ne együnk és ne igyunk soha hideg ételt és folyadékot. Javasolt a rendszeres étkezés, reggel 8-ig együk meg a reggelit, 12-13 között ebédeljünk, és este 6-7 körül vacsorázzunk meg. Minden étkezés között minimum 3 óra teljen el, de ha igényeljük, akkor délután be lehet iktatni még egy könnyű uzsonnát is.

Az őszi időben nagyon javasolt a meleg, de nem forró, leveses, enyhén édes, vagy enyhén sós, enyhén fűszeres minőségű ételek fogyasztása. Például a levesek, a főzelékek, rakott ételek, rizses vagy tésztás ételek, köretnek a basmati rizs, a bulgur, a hajdina, fogyasztása. Javasolt a kávé, az energiaitalok, a kóla, a fekete tea mellőzése, mert ezek mind-mind pörgetik a vátát, és egyre fokozottabb kibillenést fognak okozni. Étkezések közben javasolt kis mennyiségű, meleg folyadék fogyasztása, de előtte és utána nagy mennyiséget ne igyunk. Nagyon kedvező az Ájurvédikus váta nyugtató fűszerek és gyógynövények, valamint a citromfű tea fogyasztása.

A fenti tanácsok általánosak, nem helyettesítik a személyes konzultációt, és a személyre szabott javaslatokat!
Jó egészséget kíván:

Pál Tamás

spirituális tanító, ájurvéda szakértő, Életmód tanácsadó