Rosszul viseled a bezártságot? Itt az ideje elkezdened meditálni

Akár napi tizenöt perccel is jelentős eredményeket lehet elérni, ha kitartóan gyakorlod.

A világjárvány okozta bizonytalanságban szinte mindenki többet stresszel, szorong és aggódik. A házikarantén és a home office okozta bezártság ezt csak fokozza, de egyben jó lehetőség arra is, hogy új szokásokat alakítsunk ki: a meditáció például csökkenti a fenti tüneteket.

A New York University tanulmánya szerint kevesebb, mint napi tizenöt perc nyolc héten keresztül végzett meditáció csökkentheti a szorongást, a fáradtságot és a hangulati zavarokat is. A meditáció az éber jelenlét gyakorlásának egyik formális eszköze, amit egyre több tanácsadó cég tesz a portfóliója elemévé, közben a világ vezető vállalatai mindfullness programokat indítanak, és egyre több vezető is gyakorolja. Sokan vallják, hogy az üzleti sikerük nagyban köszönhető annak, hogy sokat fordítanak saját produktivitásukra és általános jóllétükre.

A Behavioural Brain Research 2019-es kutatásában két 18 és 45 év közöttiekből álló csoport vett részt. Az első csoport naponta tizenhárom perc vezetett meditációt végzett, a második napi tizenhárom percet hallgatott podcastokat.

Nyolc hét után a meditációs csoport résztvevőinek jobb volt a közérzete, javult a stressztűrő-, emlékező- és összpontosító képessége. A részvevők négy hét után nem mutattak fel jobb eredményeket, ami azt mutatja, hogy hosszabb távú időbefektetésre van szükség a gyakorlat pozitív hatásainak eléréséhez.

A tanulmány egyike annak, amely bizonyítja a meditáció életminőségjavító hatásait, köztük lehet a vezetői képességek javulása is. A kulcs nem az, hogy azzal versenyezz, hogy minél több ideig tudj egy helyben ülni mozdulatlanul, hanem hogy akár rövidebb idősávokban, de következetesen és hosszútávra beépítsd a napi rutinodba a gyakorlatot.

Ebben rengeteg app segíthet: például a Headspace, az OMG I can meditate, a Calm, vagy a magyar alapítású Just Like Buddha.

forrás:
https://forbes.hu/legyel-jobb/rosszul-viseled-a-bezartsagot-itt-az-ideje-elkezdened-meditalni-a-tudomany-szerint